söndag 31 januari 2010

Mitt livsverk

Det har nu snart gått två år sedan jag öppnade min butik och påbörjade projektet med att anlägga en allmogeträdgård som visningsträdgård på vår lilla gård. Tappade ett och annat kilo när jag jobbade som värst men de har jag ätit upp mig under denna vinter. Jag har haft så roligt i detta slit och ångrar inte en sekund att jag gett mig in på att klara av att ro iland detta arbete. Många timmar återstår av att hålla ogräset borta till perennerana täcker upp rabatterna helt. En trädgård är i ständig förvandling så det här kommer att fortgå resten av vår tid vi lever här och få en skepnade i många olika former. Detta är mitt största livsverk då jag aldrig tidigare bott längre än tre år på ett och samma ställe sedan jag 17 år gammal flyttade hemifrån! Butiken har utvecklats och är under utveckling fortfarande. Cafédelen skall byggas ut och ges möjlighet till kunderna att även kunna sitta i växthuset över en kopp kaffe vid lite sämre väder. Fler rum ska byggas i allmogedelen av växter och sommarens projekt är att bygga en pergola för klängväxter med ett tak av växtmaterial. Vad är ditt livsverk? Dela med dig av litet eller stort och insperera andra att genomföra sina drömmar - det här är min!
Utbyggnationen på baksidan av butiken, mitt arbetsrum, fick gamla fönster insatta och panel längst ner till. Skönt att ha ett ställe där jag kan stöka till och stå skyddad för väder och vind när jag planterar och jobbar med produkter till butiken.

Blommorna avlöste varandra med sin fägring och jag har försökt hålla mig till vitt, lila, rosa och med några oragna inslag i rabatterna. Dessa färger tilltalar mig mycket.


Sommaren 2009 planteras, sås och flyttas växter runt omkring i rabatter. En liten pilflätad rabatt full med dahlier syns på bilden och den förgyllde trädgården under senare delen av sommaren 2009.
Hösten och vintern tar tag i trädgården som går i vila till året 2009 och vi bygger till växthus mot butiken. Först hade jag tänkt att måla det vitt men ändrade mig till att först olja det och sedan rödlaser växthuset. Ångrar inte en sekund att jag tog rött istället. Blev mycket nöjd med resultatet.
Bilden är tagen i början av september 2008 och ny har det börjat ta form lite mer.
Hösten 2008 startar jag upp anläggningen av rabatterna som ska anläggas i visningsträdgården. Vi har även bygg till ett tak på baksidan av butiken där jag har min arbetsplats.
Ett skyddande plank mot vägen som trafikeras starkt vår-höst. Vi har Kolmårdens besökar åker precis utanför vår gård.
Portal och grind byggdes nere vid butiken för att få en fin inramning kring butiken.
Pappa byggde grindar till planket som vi vitmålade. Mitt skafferi av växter som jag under året delat och tagit från från till allmogeträdgården. Ett snyggt plank kom upp för att skärma av vår privata del lite snyggare. En avskärmning och klätterstöd för växter då vi ännu inte hunnit få upp så mycket på höjden än.Humle, riddarsporrar, klematis, aklejor med många fler växter planterades ner i den nya rabatten.

Jag grävde upp gräset och påbörjade avdela det som skulle komma att bli vår privata trädgård till höger och visningsträdgården till vänster i bild. I rabatten planerades det in stora buskar som fläder, blodspira, syren, japanskt körsbärsträd och pil.

Vi tar det från början. Det här är april 2008 och öppnar upp min butik på gården. Tomten har då inte påbörjat sin utformning utan har i stort sett bara en gräsmatta samt en häck mot grannen. En liten rabatt uppe vid vårt hus där jag försiktig påbörjat anlägga lite växter i en rabatt som ska fungera som mitt växtskafferi i framtiden. Vi hade ingen ordentlig parkering utan parkerade på gräsmattan som blivit sönderkörd framför huset.
10 kommentarer:

 1. Helt otroligt, va fint ni har fått, på så kort tid. Jag ska komma in och titta om jag passerar nån gång.Jag skulle gärna vilja besöka både butiken och trädgården! Ha en bra fortsättning på söndan! Åsa.

  SvaraRadera
 2. Åh så otroligt mycket jobb du gjort och med vilket resultat!!! Vad fint!! och vad härligt att uppfylla sina drömmar!!!
  jag jobbar på med mina drömmar just nu och är kanske i vår klar att skriva mer om dem på bloggen. jag vill bli lite varm i kläderna först, så att säga :)

  Härligt att höra att man kan lyckas!

  SvaraRadera
 3. Hittade till dig via Lisa. Så underbart att få jobba med sitt livsprojekt. Jag har tyvärr inte den möjligheten, men får försöka hitta guldkorn i min vardag ändå. Passerar antagligen dig någonstans till/från Stockholm då och då. Ska hålla ögonen öppna.
  Ha dé gott, Agneta

  SvaraRadera
 4. Ja du har då verkligen förvandlat denna plan till en trädgård! Vilket enormt arbete du lagt ner och jag har ju sett hur den har vuxit fram, eftersom jag alltid åker förbi hos dej när jag ska till torpet!
  Man kan verkligen inte tro att trädgården är så nyanlagd, med tanke på hur den såg ut under tidiga hösten när dahliorna blommade! Ja, så vackert du har gjort och vilken fin utveckling med utbyggnaden också!
  Jag förstår att det är ditt livsverk. Allas livsverk är kanske inte lika påtagliga för ögat som ditt är!
  Det ska bli så spännande att få följa utveckligen av din trädgårdbutik!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Wow!!!Så flink du og dere har vært!! Utrolig fint! Skulle virkelig ønske jeg var så modig som deg!!
  Fortsatt fin søndag og håper ditt livsverk bir akkurat slik du har ønsket deg..det har du fortjent!
  Klem

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Vilken förändring, kul att se hur det såg ut innan, du har verkligen lagt ner massor med jobb och det är sååå bra och fint, harmoniskt och underbart. Tipsar alltid om ditt ställe för vänner.
  Min dröm får jag drömma på lite till...hmmm

  Just nu är det Färg-chock hos mig...brrr

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Vad härligt att få se hur allt började och din gårdsbutik är så himla rar och fin...:) vad mitt livsverk är ...det vet du nog vid det här laget, hoppas helgen varit skön, kramen VIOLAN

  SvaraRadera
 8. Hej Marie!
  Violan berättade om dig! Vilka storverk du gjort i din butik och trädgård. Kan bara hålla med. Har också ett livsverk här på vår gård. Nya planer har man hela tiden så livsverket blir liksom aldrig klart.

  Vilken dröm trädgård du har! Förstår att du där tillbringat massor av tid och svett.

  Jätte kul att hitta dig! Hoppas jag kan få följa dig här på bloggen och se alla dina projekt.

  Önskar dig en härlig vecka!

  Kram Helen

  SvaraRadera
 9. Men vad fint där är! Känner att jag vill ut på en lååång semester i sommar så jag kan besöka dig å alla andras små fina ställen..
  Vilket arbete ni gjort!

  Kram på dig!
  Mia

  SvaraRadera
 10. JAg blir både inspirerad och lite deprimerad - för det känns inte som om jag har något livsverk! Skulle vilja göra nästan exakt samma som du men har inte förutsättningarna just nu eller är för feg...
  Kul i alla fall att få se hur du förvandlat er gård! Stort grattis till dig!
  kram/Marie

  SvaraRadera