söndag 31 januari 2010

Mitt livsverk

Det har nu snart gått två år sedan jag öppnade min butik och påbörjade projektet med att anlägga en allmogeträdgård som visningsträdgård på vår lilla gård. Tappade ett och annat kilo när jag jobbade som värst men de har jag ätit upp mig under denna vinter. Jag har haft så roligt i detta slit och ångrar inte en sekund att jag gett mig in på att klara av att ro iland detta arbete. Många timmar återstår av att hålla ogräset borta till perennerana täcker upp rabatterna helt. En trädgård är i ständig förvandling så det här kommer att fortgå resten av vår tid vi lever här och få en skepnade i många olika former. Detta är mitt största livsverk då jag aldrig tidigare bott längre än tre år på ett och samma ställe sedan jag 17 år gammal flyttade hemifrån! Butiken har utvecklats och är under utveckling fortfarande. Cafédelen skall byggas ut och ges möjlighet till kunderna att även kunna sitta i växthuset över en kopp kaffe vid lite sämre väder. Fler rum ska byggas i allmogedelen av växter och sommarens projekt är att bygga en pergola för klängväxter med ett tak av växtmaterial. Vad är ditt livsverk? Dela med dig av litet eller stort och insperera andra att genomföra sina drömmar - det här är min!
Utbyggnationen på baksidan av butiken, mitt arbetsrum, fick gamla fönster insatta och panel längst ner till. Skönt att ha ett ställe där jag kan stöka till och stå skyddad för väder och vind när jag planterar och jobbar med produkter till butiken.

Blommorna avlöste varandra med sin fägring och jag har försökt hålla mig till vitt, lila, rosa och med några oragna inslag i rabatterna. Dessa färger tilltalar mig mycket.


Sommaren 2009 planteras, sås och flyttas växter runt omkring i rabatter. En liten pilflätad rabatt full med dahlier syns på bilden och den förgyllde trädgården under senare delen av sommaren 2009.
Hösten och vintern tar tag i trädgården som går i vila till året 2009 och vi bygger till växthus mot butiken. Först hade jag tänkt att måla det vitt men ändrade mig till att först olja det och sedan rödlaser växthuset. Ångrar inte en sekund att jag tog rött istället. Blev mycket nöjd med resultatet.
Bilden är tagen i början av september 2008 och ny har det börjat ta form lite mer.
Hösten 2008 startar jag upp anläggningen av rabatterna som ska anläggas i visningsträdgården. Vi har även bygg till ett tak på baksidan av butiken där jag har min arbetsplats.
Ett skyddande plank mot vägen som trafikeras starkt vår-höst. Vi har Kolmårdens besökar åker precis utanför vår gård.
Portal och grind byggdes nere vid butiken för att få en fin inramning kring butiken.
Pappa byggde grindar till planket som vi vitmålade. Mitt skafferi av växter som jag under året delat och tagit från från till allmogeträdgården. Ett snyggt plank kom upp för att skärma av vår privata del lite snyggare. En avskärmning och klätterstöd för växter då vi ännu inte hunnit få upp så mycket på höjden än.



Humle, riddarsporrar, klematis, aklejor med många fler växter planterades ner i den nya rabatten.

Jag grävde upp gräset och påbörjade avdela det som skulle komma att bli vår privata trädgård till höger och visningsträdgården till vänster i bild. I rabatten planerades det in stora buskar som fläder, blodspira, syren, japanskt körsbärsträd och pil.

Vi tar det från början. Det här är april 2008 och öppnar upp min butik på gården. Tomten har då inte påbörjat sin utformning utan har i stort sett bara en gräsmatta samt en häck mot grannen. En liten rabatt uppe vid vårt hus där jag försiktig påbörjat anlägga lite växter i en rabatt som ska fungera som mitt växtskafferi i framtiden. Vi hade ingen ordentlig parkering utan parkerade på gräsmattan som blivit sönderkörd framför huset.




torsdag 28 januari 2010

Underbar murgröna

Har några fina murgrönor står nere i butik som planterades förra sommaren i korg och hink. De har växt till sig fint och är nu stora och vackra. Temperaturen ligger kring 12¤ ner i butiken och det är alldeles perfekt nu under vinter. De ska få komma ut igen så fort temperaturen är lagom utomhus och de klarar av att stå ute med bara några plusgrader och trivs bra med det. Korgen nedan har en diameter på cirka 60 cm och den är helt täckt av murgrönan.


Det räcker nu, tack!

Jag tror inte jag behöver säga vilken bild jag föredrar just nu och längtar mest till!


tisdag 26 januari 2010

Ett bad vore gott!


Hittade denna underbara bild hos www.wabisabihome.blogspot.com Funderar på vad min käre make säger om jag tar in en badtunna till vardagsrummet och fyller upp med vatten.... jag är så sugen på ett hett bad i denna j...kla kyla. Men det är klart att en söt fru framför brasan i ett hett bad kanske han också skulle gilla - eller? Nåväl, jag får väl åka till badhuset och hoppa ner i bubbelpoolen istället, hmmm - inte lika snygg där som på bilden.

måndag 25 januari 2010

Packar resväskan.....

.......full med böcker. Jag är lite praktiskt lagd och vill gärna att sakerna jag tar in i mitt hem ska komma till användning rent praktiskt. Väskan jag fyndade i veckan som gick har blivit en bra förvaring till lite kokböcker samt lite annan litteratur. Har svårt att ha saker som bara står framme utan funktion då vi har ett ganska litet hem och inte har så bra förvaringsmöjligheter. När vi flyttade hit fanns t ex inte en enda garderob! Nästa projekt min man tar tag i är att bygga oss en klädgarderob i vårt sovrum..... min kläder ligger huller om buller på några hyllor utan någon som helst ordning. Superjobbigt när man ska ha ett plagg och måste stryka hela tiden för att det ska kunna sättas på kroppen utan att man ser ut som om man sovit i vart enda plagg.....


söndag 24 januari 2010

Längtar till våren!





Det var ett tag sedan solen nu visade sig och snön ligger i flera dm tjocka lager vilket får mig att känna misstro över att det blir vår. Vilken tur att jag har gamla bilder att titta på vid dessa tillfällen för att få inspiration till att planera inför detta år. Idag ska jag ut och smeta blodmjöl på mina små träd som fått sina grenar hårt beskurna av hungriga rådjur under veckan som gått. Rädda det som räddas kan!!


Bilden är tagen våren 2008 utanför Järna i en visninsträdgår. Det är i början av maj och trädet är alldeles översållat med underbart rosa blommor. Har sett att det har kommit frön till butikerna och jag ska nu i vecka ta en tur in till staden för att botanisera bland fröerna och införskaffa mig våren blomster.



lördag 23 januari 2010

FORMEX.........














































Vilken resa jag har haft! Trevligt sällskap med Lisa, Viola och Marie, alla nya vänner genom bloggens värld. Värkande fötter och trötta ben har resulterat i många härliga inköp för både mig och Viola som nu startar upp gårdsbutik under våren. Själv har jag kommit en bra bit på min webbutik och den kommer också att starta upp under vårkanten för att bli ett komplement till min gårdsbutik. Vi hade en underbar dag tillsammans med Lisa under fredagen jag och Viola. Vi blev guidade runt i Stockholm bland underbara antikaffärer och små genuina inrednings- och klädbutiker. Vi han med hälften av det vi hade tänkt oss men vi var så nöjda när vi lämnade Lisa under fredagseftermiddagen. Tack Lisa! Återkommer snart till Stockholm för ett besök i gamlastan som vi inte han denna dag. Själv fyndade jag en under bar resväska i skinn på en antikaffär för en spottstyvel..... gissa om jag känner mig nöjd. Inspirarerad från Formex och Stockholmsbutiker jobbar jag nu vidare på hemmaplan med många nya idéer.




tisdag 19 januari 2010

Ansiktslyftning.......

Butiken får sig en genomgång och hyllor och varor flyttas runt för att få ett snyggt utseende. Har nu endast öppet på söndagarna under januari och februari för att öppna upp mer till våren. Håller också på att göra plats för att kunna fika i butikens växthus, vid dåligt väder och så att säsongen för caféet kan öppnas tidigare på våren och hålla öppet längre på hösten. Invigning av detta till våren. Mycket att kolla upp inom regler och lagar vad man får och inte får när det gäller olika verksamheter, puh... Ska dock bli superkul att få utveckla butiken och hitta på roliga grejer för att ha variation i verksamheten.

fredag 15 januari 2010

Veckosummering


En händelserik vecka innehållande utflykt till staden Nyköping med promenad kring den vackra ån som rinner mitt genom staden. Ett besök bland mycket närgångna änder till Wippas stora förtjusning, synd att vi inte hade med någon mat. Lite loppisfynd - en ny liten söt väckarklocka till den slitna kompisen. Vackra thekoppar med bruna rosor som jag kommer att använda i cafét längre fram i vår. Anna - grannfrun - bjöd på åktur med hästsläde - för mig var det första gången jag åkte häst och släde. Helfestligt, bjällran klingade så vackert om hästen Cilla när hon pulsade fram i snön. Avslutningsvis några bilder från en utställning som pågår hos Galleri Vindfånget i Nyköping med skrotkonstnären Edgar Svensson. Festliga figurer av det som många av oss samlar på - antika prylar. Jag håller på att göra om lite i min butik och breder plats för cafédelen som invigs under våren. Flyttar hyllor och varor huller om buller men förhoppningsvis kommer det att bli mycket bra och ytterligare en anledning att göra ett besök ut till Almbyboden - för en god kopp kaffe med gott fika!










måndag 11 januari 2010

Ikeas klassiker

Ett litet virkprojekt jag pysslat med framför tv om kvällarna är nu klart och det blev en lite grytlapp i härligt bomullsgarn. Inspirationen får jag från http://betongsnackor.blogspot.com/ som är en så stor inspiratör till virk- och stickprojekt för mig.



Wippa längtar ut. Vi har varit på långpromenad men hon får aldrig nog. Just nu skiner solen för fulla muggar och temperaturen har stigit till -8 så vi tar nog strax på oss och går ut igen. Passar på att va ute så mycket som möjligt nu och ladda batterierna i det vackra vädret.
Var till Ikea i helgen och inhandla ny belysning till köket. Jag är väldigt såld på spotlightsbelysningar av olika slag. Denna är en av de äldre modellerna Ikea har men fortfarande så himla läcker tycker jag. Snyggt att kunna rikta på olika objekt i köket. Nu ska jag få upp skåpet som skymtas i högra hörnet och även några tavlor på denna vägg så känns den lite mer ombonad.